De Waal

Maandag 19 September

De laatste visdag van ons weekend. Na ampel beraad hebben we besloten om in de rivier de Waal te gaan vissen. In de buurt van Tiel zijn we richting de Waal gereden en eigenlijk direct een mooie stek gevonden op een lage krib.
De stroming op de Waal is bijzonder krachtig. Door de zuiging van bijvoorbeeld een flinke duwboot bedraagt het hoogte verschil van het water in het kribvak soms wel anderhalve meter. Door het vele scheepvaart verkeer en de stroming wordt er dus flink aan de feederhengels getrokken.


De zwaarste voerkorven werden tevoorschijn getoverd en gevuld met allerlei lekkers waaronder gekiemde hennep. Het was flink zoeken op welke plek de voerkorf het beste geworpen kon worden zonder dat deze te ondiep of te veel in de stroming lag.
Naast de barbeel, winde en roofblei was ik ook benieuwd naar de grondels die hier aanwezig moesten zijn. Met een torrenpikkertje ben ik tussen de basaltblokken wezen peuteren met een mestpiertje en binnen no-time hing er een grondel aan de haak.
De aanbeten met het torrenpikkertje waren heel goed voelbaar, erg grappig. Ondanks hun grootte storten de grondels zich heel agressief op het aas als de stroming even weg viel. Waarschijnlijk noodzakelijk omdat de stroming deze kleine visjes anders zou meegrijpen. Om te voorkomen dat grondels ten prooi vallen aan de stroming hebben ze een soort zuignap op hun buik waarmee ze zichzelf aan de stenen kunnen vastzuigen.
Zelfs met de feederhengels wisten we meerdere grondels te vangen en de aanbeten van deze kleine visjes waren goed zichtbaar. Tientallen grondels en drie verschillende soorten hebben we uiteindelijk gevangen.
Zwartbek grondel
Pontische grondel

Kessler grondel

Natuurlijk wilde we ook andere vissen vangen maar dat bleek nog niet zo makkelijk. Geregeld kregen we aanbeten maar wellicht door de stroming en de curve in de lijn wisten we maar weinig aanbeten te verzilveren. Een enkele keer werd er een blankvoorn gevangen.
Frans is met een schuiflood op de lijn met een grote mestpier gaan vissen en deze methode bleek nog het beste te werken. Hij ving een aantal mooie grote blankvoorns.
Ook bleek de locatie waar je het aas aanbood in het kribvak heel belangrijk. Want ondanks dat we naast elkaar op de krib zaten kreeg Frans het merendeel van de aanbeten en wist een mooie Winde te haken. Deze was te zwaar om zonder net te landen en voordat we dit konden doen kwam de haak los en zwom de winde er rustig vandoor. Jammer, het zou de vis van de dag geweest zijn.

Ook al vielen de vangsten dit weekend behoorlijk tegen, toch hebben we ons opperbest vermaakt. Waarbij we zeker nog een keer op een krib in een stromende rivier gaan vissen want de vissen zijn hier gemiddeld een stuk groter dan de vissen in de polder en wat je vangt is altijd een vraag.

Grtx,

FER


1 opmerking:

  1. Hoi Fer,

    Nooit geweten dat er van die schattige grondeltjes bij mij om de hoek zwemmen!

    Gr.Hans

    BeantwoordenVerwijderen